17 november 2015

Nieuwsbrief 2 VitalITylab September 2015

Beste lezer,

In deze nieuwsbrief willen we je graag informeren over de ontwikkelingen rond en in het VitalITylab van de Haagse Hogeschool. In deze editie aandacht voor:
  1.           Succesvolle afronding pilot-onderzoek onder ouderen
  2.           Drie nieuwe onderzoeken
  3.          Workshop Design Thinking – ook op verzoek
  4.           Website VitalITylab
  5.           Multidisciplinair onderzoek – een mythe bij de hogeschool?




Succesvolle afronding pilot-onderzoek onder ouderen
In de periode April – Juli 2015 is een eerste pilotonderzoek uitgevoerd door studenten, in nauwe samenwerking met een groep ouderen uit Zoetermeer. Dit onderzoek is uitgevoerd onder begeleiding van het VitalITylab, met begeleiding van de gemeente Zoetermeer (opdrachtgever), enkele raadsleden, vertegenwoordigers van twee woningcorporaties (De Goede Woning en Vidomes) en Tinus Jongert van het lectoraat “Een gezonde levensstijl in een stimulerende omgeving”. Doel van het onderzoek was oplossingen bedenken die nauw aansluiten bij de ouderen, en die een bijdrage leveren aan kwaliteit van leven en langere zelfstandigheid. Trefwoorden bij het onderzoek – empathies onderzoek, brainstorming, conceptontwikkeling, co-creatie, prototyping. In juni is het onderzoek afgesloten met een feestelijke lunch voor de betrokken ouderen en studenten, in aanwezigheid van oa wethouder Isabelle Vugs. De studenten hebben een viertal presentaties (inclusief leuke rollenspellen) gegeven over hun oplossingen.

Een impressie:

Lunch met ouderen, studenten, opdrachtgevers en docenten

Kickoff door Roeland Loggen










Welkom door wethouder Zorg, Isabelle Vugs















Presentaties door studenten



























Drie nieuwe onderzoeken
Per september, zijn in het kader van de hogeschool-brede minor ‘Business Agility’ (KB-49), in samenwerking met docent Peter Ritman, drie nieuwe onderzoeken gestart onder begeleiding van het VitalITylab:


Virtual Reality gebruik door minder valide ouderen, om een kerkdienst bij te wonen

Ouderen die door bepaalde beperkingen niet meer in staat zijn hun kerk te bezoeken, ervaren een verlies aan kwaliteit van leven (hypothese). Een groep studenten gaan aan de slag met ouderen en twee kerken, om te kijken of deze hypothese te staven is in de praktijk. Ze gaan tevens onderzoeken of een Virtual Reality oplossing (icm een camera/geluidsysteem) ouderen een hele krachtige positieve beleving kan geven. Het VitalITylab werkt hierbij samen met de hindoestaanse ouderenbond Zoetermeer, Ordina (IT-leverancier) en AskRoger (IT-leverancier). Er zal met human centered design methoden onderzoek gedaan worden, in nauwe samenwerking met ouderen en kerk, inclusief het testen van een prototype.


Uitrol van een tool voor verbeteren van communicatieve vaardigheden en sociale cohesie psychotische clienten

Psychotische patienten verkeren vaak in sociaal isolement. Dit vermindert de kwaliteit van leven, en kan het ziektebeeld zelfs verergeren. Enkele redenen voor dit isolement zijn verminderde sociale vaardigheden en laag zelfvertrouwen. We werken hierbij samen met een GZ-instelling en startup, om een tool binnen de instelling te introduceren, gericht op het online verbeteren van de communicatieve vaardigheden bij deze kwetsbare groep. Een groep studenten is gevraagd om mee te denken aan de wijze waarop gebruikers binnen de instelling (clienten en behandelaars) deze tool het beste in gebruik kunnen gaan nemen en hoe adoptie kan worden versneld en verbeterd. Hier ligt veel aandacht op veranderkundige vraagstukken, met als doel klinisch onderzoek uit te breiden en vitaliteit van deze cliënten snel breder te kunnen verbeteren.

3Vervolgonderzoek ‘Generaties verbinden – klusjessite voor ouderen, gericht op leerlingen voortgezet onderwijs’
Uit het pilot-onderzoek met ouderen (zie eerder) zijn enkele innovatieve ideeën gekomen. Eén idee betrof een concept om generaties bij elkaar te brengen, middels klusjes. Ouderen zouden via een site klusjes kunnen aangeven, waarop leerlingen kunnen reageren om deze uit te voeren. Gezocht wordt naar aansluiting met onderwijsdoelen in het voortgezet onderwijs, zoals maatschappelijke stages. Achterliggende hypothese is dat dit de zelfredzaamheid van ouderen vergroot, maar ook sociale cohesie geeft en de jongere generatie leert wennen om een bijdrage te leveren voor mensen die hulp nodig hebben. Een groep studenten is aan de slag, onder opdrachtgeverschap van de Gemeente Zoetermeer, om dit te onderzoeken, in nauwe samenwerking met ouderen, leerlingen, scholen, ouderenbond en een welzijninstelling.

We zijn altijd op zoek naar nieuwe opdrachten, dus heb je als organisatie of docent een idee, dan horen we dat graag!

Workshop Design Thinking
Op basis van het pilot-onderzoek is een stevige set aan ‘Design Thinking’ methoden en technieken verzameld en beproefd. Design Thinking is een creatieve aanpak, sterk mensgericht, om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor een breed scala aan vraagstukken. Deze set aan methoden & technieken is open voor iedereen – wil je meer weten, benader dan Roeland Loggen.  Er is een handzame workshop (3.5 uur) die we inmiddels een aantal keer hebben gegeven richting docenten (oa BIM-docenten IT&Design) en studentgroepen. Met deze workshop krijg je in korte tijd ‘hands-on’ ervaring met de Design Thinking aanpak.  Wil je een keer zo’n workshop, laat het dan weten!

Website VitalITy-lab
We willen de komende periode een website gaan realiseren, zodat we dit soort nieuwsbrieven en onderzoeksresultaten beter intern en extern kunnen delen. We houden u op de hoogte!

Multidisciplinair onderzoek – een mythe bij de hogeschool?
We geloven bij het VitalITylab in multidisciplinair onderzoek. Een mogelijke invulling hiervan is het laten samenwerken van studenten met verschillende achtergronden en studies. Onze overtuiging is dat dit betere leerervaringen en onderzoeksresultaten geeft. En past in deze tijd! We merken dat we dit binnen IT&Design nu enigszins voor elkaar krijgen.
Maar projectteams vanuit verschillende faculteiten – het lukt ons nog niet! Bij u wel? We zijn op zoek naar recente succesvolle trajecten waar dit is gelukt, om hiervan te leren. Tips welkom! Ook zijn we op zoek naar docenten die geïnteresseerd zijn om samen met ons zo’n blok / onderzoek voor elkaar te gaan boksen – met alle barrières (bekostiging/budget, ruimtes, leerdoelen/eisen, e.d.). Stel je voor – HBO-V studenten met Informatica studenten en SPH-studenten die samen een nieuwe toepassing verzinnen voor een stevig maatschappelijk vraagstuk. Dat is netwerkhogeschool, dat is studenten voorbereiden op de nieuwe tijd. Wie durft het met ons aan?


Hartelijke groet,


Roeland Loggen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten