17 november 2015

Nieuwsbrief 1 VitalityLab Juni 2015

Beste lezer,

Met deze nieuwsbrief willen we je graag informeren over de ontwikkelingen rond en in het VitalITylab. In deze editie aandacht voor:
  1.           Het pilot-onderzoek onder ouderen, met uitnodiging voor de afsluitende presentaties op 19 juni, 13:00, Dutch Innovation Factory, Zoetermeer
  2.           De technologie-trends verkenning voor zorgvraagstukken
  3.           Een vooruitblik naar de komende maanden
  4.           Het congres rond Zorg, Vitaliteit en Innovatie is uitgesteld naar de herfst 2015
  5.           De stap naar netwerkhogeschool vraagt andere organisatie van praktijkopdrachten




Pilot-onderzoek onder ouderen
Het onderzoek onder ouderen door 16 Business ICT & Management (BIM) studenten, in opdracht van de gemeente Zoetermeer, is in de afrondende fase gekomen. De laatste 6 weken is de groep druk bezig geweest met de stappen van het ‘Design Thinking’ proces, waarbij ze ouderen hebben geïnterviewd en geobserveerd, uit deze bevindingen inzichten en vraagstukken hebben geformuleerd, en daarna in nauwe samenwerking met de ouderen ideeën hebben gebrainstormd, uitgewerkt en verfijnd. De thematiek is breed en wezenlijk, oa sociale cohesie/eenzaamheid, mobiliteit, angst voor vallen, kennisoverdracht naar jongere generaties.

Vrijdag 19 juni is de afsluiting van dit pilot-onderzoek, bij de Dutch Innovation Factory, Zoetermeer. Er is een lunch georganiseerd voor de ouderen en de studenten, waarbij de studenten gastheer zijn en zorgen voor vervoer.  Om 13:00 beginnen de presentaties van de studenten. Opdrachtgevers, leden van de klankbordgroep(zie hieronder) en opdrachtgevers zullen fungeren als beroepsjury. Uiteraard zullen ook de ouderen gevraagd worden in welke mate ideeën aansluiten op hun behoeften.

Wilt u deze afsluitende presentatie bijwonen? Geef dit dan door via r.p.loggen@hhs.nl. Zie de bijlage voor meer detail over het programma van 19 juni.


Een foto-impressie van het onderzoek:

Studenten oefenen met interviewtechnieken












Studenten maken prototypes voor diensten

















Studenten aan de slag in de labruimtes






























(Opmerking: in het kader van anonimiteit worden geen foto’s getoond van de interviews met ouderen).

Informatie over de organisatie van dit onderzoek:
  •         Het VitalITylab heeft dit onderzoek ism de gemeente Zoetermeer georganiseerd, governance ingericht en begeleid, doelgroepwerving uitgevoerd, werkruimtes ter beschikking gesteld en de studenten methodisch begeleid.
  •          De begeleiding, vanuit de docenten en gastsprekers richtte zich op het aanreiken van Design Thinking methoden en technieken en het geven van feedback. Ook hebben een aantal experts de teams belangrijke nieuwe inzichten gegeven, waarvoor hartelijk dank!

-          Het pilot-onderzoek werd geleid door:
o   Karien Damen (opdrachtgever, gemeente Zoetermeer)
o   Rien de Vries (opdrachtgever, gemeente Zoetermeer)
o   Roeland Loggen (coordinator VitalITylab en docent).
-          Een klankbordgroep is opgericht voor dit onderzoek. De leden van deze klankbordgroep zijn:
o   Esther Doon (woningcorporatie Vidomes)
o   Natalja Karsten (woningcorporatie De Goede Woning)
o   Guus Liqui Lung (raadslid Zoetermeer, namens het CDA)
o   Agnes van Kuijen (raadslid Zoetermeer, namens D’66)
o   Tinus Jongert (lector Haagse Hogeschool)
o   Gert Evers (Community Service Engineers programma Haagse Hogeschool)
o   Vertegenwoordiger OSO (vacature)

De klankbordgroep zal na dit pilotonderzoek bijeen komen om dit pilot-onderzoek te evalueren.  Ook worden de resultaten binnenkort besproken op bestuurlijk niveau bij de gemeente Zoetermeer.
We willen de docenten, gastsprekers, leden van deze klankbordgroep, alsmede het OSO (de heer Graniewski) alvast hartelijk danken voor hun steun bij dit eerste onderzoek!

Technologie-trends verkenning voor zorgvraagstukken
16 Zoetermeerse (en 30 Haagse) studenten hebben in het kader van de opleidingsmodule ‘Technologie Trends’, in opdracht van Ordina, onderzoek gedaan naar innovatieve toepassingen voor specifieke ziektebeelden, zoals burn-out, autisme, ADHD en Artrose. Het onderzoek wordt op dit moment afgerond met een video en een whitepaper. In de volgende editie zullen we de uitkomsten van dit onderzoek delen.

Een vooruitblik naar de komende maanden
Vanaf september willen we in het lab weer diverse interessante vraagstukken rond vitaliteit, innovatie, nieuwe diensten en IT-oplossingen gaan onderzoeken. We denken op dit moment (in concept!) aan:
  •           Vervolgonderzoeken naar aanleiding van het pilot-onderzoek onder Ouderen
  •          Onderzoek naar obesitas en vitaliteit onder jongeren in Zoetermeer
  •          Virtual Reality oplossingen voor mensen die slecht ter been zijn, maar wel bij kerkmis of andere religieuze gebeurtenis willen bijwonen
  •          Ondersteuning bij onderzoeken vanuit platform Kwaliteit van Leven en Expertisecentrum Delft
  •          Adoptievraagstukken (bijv. een organisatie die domotica-toepassingen heeft aangekocht, maar de adoptie hiervan door de gebruikers valt sterk tegen)


Heeft u, als maatschappelijke instelling, onderneming, overheidsdienst, lectoraat, docent of student een goed idee voor een onderzoek op het gebied van vitaliteit? Laat het ons weten, via r.p.loggen@hhs.nl

Congres Zorg, Vitaliteit en Innovatie
Het plan om een congres te organiseren staat nog steeds. De organisatie hiervan ligt bij de gemeente, waarbij de Haagse Hogeschool vanuit het VitalITylab nauw betrokken zijn. Het congres zal echter niet in juli plaatsvinden, maar wordt gepland in de herfst van 2015. We houden u uiteraard op de hoogte van datum en inhoud!

De stap naar netwerkhogeschool vraagt andere organisatie van praktijkopdrachten
Een belangrijk strategisch doel van de Haagse Hogeschool is het versterken van de waarde die de school levert binnen de regio, waarbij een open verbinding tussen onderwijs, praktijkgericht onderzoek en beroepspraktijk wordt gerealiseerd. We noemen dit de ‘netwerkhogeschool’. Het pilot-onderzoek is zo’n voorbeeld hiervan en heeft ons belangrijke inzichten opgeleverd. In onderstaande model wordt een aantal niveaus getoond, waarin we als hogeschool samenwerken met onderzoek en beroepspraktijk:

Op niveau 1. werkt een groep studenten voor een opdrachtgever geworven door de docent. De studenten voeren een opdracht uit, maar hebben beperkt contact met het doelsysteem (primair: interviews). Het resultaat is een adviesrapport. De mate van beïnvloeding in de doelorganisatie is beperkt. De relatie tussen docent en opdrachtgever is beperkt.

Op niveau 2. krijgen de studenten meer toegang tot het doelsysteem en leveren zij meer waarde op, in de vorm van een meer uitgebreide set aan interventies rond analyse en  verandering. De relatie tussen docent en opdrachtgever is intensiever (en leidt soms tot meer druk op de docent). Een lectoraat en/of lab kunnen toegevoegde waarde hierbij bieden vanuit theorie en duurzame relatie met de opdrachtgever.

Op niveau 3 (dat het uitgangspunt was voor het pilot-onderzoek VitalITylab) werkt de groep studenten op het snijvlak van een breder doelsysteem van organisatie en cliënten (en andere stakeholders). Het principe van action research en human centered design zijn van toepassing, waarbij een rijke set aan interventies in potentie veel waarde kan opleveren. Dit vraagt om een goede sturing en intensieve samenwerking. Een governance-structuur met docenten, opdrachtgever, vertegenwoordigers van andere stakeholders, lectoraat en een lab zijn hier essentieel. Vanaf dit niveau hebben labs, zoals het VitalITylab een belangrijke bijdrage, in bijvoorbeeld doelgroep werving, inrichting, coördinatie rond governance, relatiebeheer, werkplekken, en kwaliteitsborging van het onderzoek. In het pilot-onderzoek hebben we hier nu een aantal best practices voor ontwikkeld.


Afsluitend…
Mochten er vragen of opmerkingen zijn, dan horen we uiteraard graag.
Wilt u niet langer geïnformeerd worden over het VitalITylab, dan horen we dat uiteraard ook graag.
Kent u iemand die ook graag geïnformeerd wil worden over de ontwikkelingen in het VitalITylab, stuur deze e-mail dan gerust door of geef de naam aan ons door.

Met vriendelijke groet,

Roeland Loggen




Geen opmerkingen:

Een reactie posten