04 november 2016

Onderzoeksresultaten onderzoek onder ouderen Zoetermeer

Het begint al bijna traditie te worden - een groep studenten Business IT & Management, die in nauwe samenwerking met ouderen onderzoek doet naar mogelijke diensten en IT-oplossingen gericht op het verbeteren van de vitaliteit voor ouderen.
In de periode mei - juli 2016 is een groep van 13 studenten aan de slag gegaan binnen het VitalITylab. Dit gebeurde in opdracht van de gemeente Zoetermeer (Karien Damen), in samenwerking met partners Vidomes (Esther Doon) en AOVZ (Koos Graniewski) en ism onderzoekers van het lectoraat Urban Aging (in oprichting) (Joost van Vliet) en lectoraat Gezonde levensstijl in een stimulerende omgeving (Tinus Jongert).

De groepen hebben in nauwe samenwerking met een groep ouderen een aantal innovatieve ideeën ontwikkeld rond de thema's bewegen, Hieronder de ideeën!





Groep 1: De actieve wachtkamer.
Toch gek, daar zit je dan, alleen, stil, in een wachtkamer te wachten op een behandeling. Terwijl zitten het nieuwe roken is. De studenten keken fris naar dit gekke concept en kwamen met een nieuwe benadering: is het mogelijk een wachtkamer een plaats van inspiratie, revalidatie/activering en sociale interactie te maken? De studenten ontwikkelde een concept (in 3D te zien met Virtual Reality!) waar zowel ouderen, maar ook bijv. ziekenhuis het Lange Land enthousiast op reageerde: De actieve wachtkamer. Leuk om te weten: de studenten gaan door met hun onderzoek!

De link naar de onderzoeksrapportage: klik hier

Groep 2:
Gedragsverandering qua voeding, gericht op een gezond gewicht en voldoende bewegen is best lastig. Wat als je een weegschaal hebt, die niet alleen de kale cijfers toont, maar die je probeert te inspireren en te motiveren? Die je beloont bij gezond gedrag? Zo krijg je motivatieweegschaal. 

De link naar de onderzoeksrapportage: klik hier

Groep 3:
Hoe ondersteun je mantelzorgers bij de zorg voor ouderen? Hoe geef je hen het vertrouwen dat het goed gaat met hun dierbare, zonder elk moment te gaan bellen? En hoe stimuleer je ouderen tot bewegen? Hoe motiveer je ze en geef je feedback op hun activiteiten. Ontdek de Uniband, een kleine wearable die positie en vitale levenssignalen van een oudere registreert, hieruit kan afleiden of de oudere voldoende beweegt en informatie kan delen met de mantelzorger.

De link naar de onderzoeksrapportage: klik hier

Uiteraard is deze onderzoeksfase afgerond met een feestelijke presentatie en lunch met betrokken studenten, ouderen en partners. We mochten hierbij ook wethouder Isabelle Vugs en faculteitsdirecteur Gert de Ruiter ontvangen. Een belangrijke conclusie uit deze presentatie van beiden was: het wordt tijd dat de gemeente, Haagse hogeschool en andere partijen op meer structurele wijze gaan samenwerken om deze innovatieve ideeën ook echt in de praktijk verder te gaan ontwikkelen en te gaan testen. We zijn hier nu druk mee bezig - hou de site in de gaten!

Een sfeerimpressie:

Lunch met ouderen, studenten en labpartners


Virtual Reality presentatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten